Dag 1

Op 14 oktober 2023 leerden de deelnemers elkaar voor het eerst kennen. We begonnen de dag met een lunch bestaande uit de gekozen familiegerechten. Iedereen schuifelde langs alle tafeltjes om de gerechten te proeven en elkaar te leren kennen. Daarna deden een interactieve kennismaking waar we feitelijkheden deelden maar ook een gevoelige kant zagen. Met kookboekschrijver Vanja van der Leeden maakten we sambal. Op de grond met de cokeb tussen de benen. Het was tijd om het lichaam en de zintuigen aan het werk te zetten. Hier geen perfect afgemeten recepten, maar leren vertrouwen op je smaak en de techniek van het vijzelen.

dag 2

Voordat we aan tafel gingen voor de lunch kregen de deelnemers een minuutje om te delen wat ze wilden met de groep. Met een gevulde maag was het tijd voor de eerste spreker: Maarten Fornerod, expert op het gebied van stamboomonderzoek namens de Indische Genealogische Vereniging. Hij gaf de eerste tips and tricks om inzicht te krijgen in de vele archieven. Daarna leerde chef Titi Waber (van restaurant Waber) ons de basics over bumbu maken, de basis van bijna ieder Indonesisch gerecht.

dag 3

Hoe beter te beginnen dan met Indische snacks? Het Indische krachtvoer ;)

Carl Lemette van De Vrouw met de Baard vertelde over de relatie tussen muziek, eten en de Indische en Molukse cultuur en raakte een gevoelige snaar. Na de oren waren de tongen geprikkeld. Kookboekschrijver Maureen Tan vertelde alles wat je op z’n minst moet weten over kruiden en specerijen als je gerechten uit de Indonesische (en al zijn afgeleides) keuken wil maken.